De wandeling het Levenspad

Tijdens een bezoek aan onze tuinen kun je geheel op eigen manier genieten van de natuur en een aantal bijzondere plekken. Ook kun je ervoor kiezen de wandeling ´Het Levenspad ´ te volgen. Deze wandeling volgt een route van ca 1,5 km lang en vertelt je een verhaal, waarbij je de belangrijkste facetten uit een mensenleven zult tegenkomen en herkennen.

De wandeling door de Levenstuinen van het Groot Hontschoten begint aan de buitenkant van de tuinen. De buitenste route van het Levenspad geeft aan, dat er nog van alles mogelijk is, weelderig, geen ordening.
Naarmate we het levenspad verder gaan afleggen, komt er meer structuur in …. Tot soms formeel aan toe …. Net zoals het in het leven ook vaak gaat. Men schaaft de scherpe kantjes eraf. Kortom, men wordt ouder en wijzer.

“…Je moet door vele poorten gaan om in de binnentuin van je ziel te komen …” (Charles)

reportagefotografie

De wandeling begint in de tuin van de bevruchting. Deze tuin wordt begrensd door diverse vruchtdragende bomen en planten en je aandacht wordt gelijk getrokken door het sculptuur ‘De Kus’.
Via de tuin van de duisternis, die de zwangerschap symboliseert, kom je op een open plek, de tuin van de geboorte. Hier staat tevens “De Huiskamer In Het Groen” , een romantisch tuinhuis waar je in alle rust even kunt gaan zitten om te genieten van het uitzicht en de ochtendzon.

Tuin  van de duisternis
Tuin van de Duisternis

Vanaf de Tuin van de Geboorte begint de Levenstroom en net als in het echte leven moet je hier kiezen hoe de weg verder gaat. Voor je liggen drie paden : het varenpad, de jungle èn de subtropische vallei.
Heb je voldoende tijd dan adviseren we je om ze alle drie te bewandelen. De paden leiden vervolgens naar de Rode Tuin, een van de 7 regenboogkleuren en kleur van het eerste Chakra.
Vervolgens gaat de weg door een moeras, houten vlonders maken het je gemakkelijk, je houdt droge voeten.

Over de vlonders in het moeras
Het moeras


De Tuin van het geluid, één van de vijf zintuigelijke tuinen, ligt nu voor je . Vanaf de heuvel waarop de kapel gebouwd is. stroomt het water trapsgewijs naar een fantastische waterpartij, waar je heel veel groene kikkers kunt vinden. Aan de overkant op een schiereilandje zie je de mystieke Standing Stones.


Temidden van ruisende bambo klatert een muurfonteintje. Rondom een romantisch bassin kun je heerlijk zitten en luisteren naar de verschillende natuurgeluiden. Afdalend in de irisvallei ( Tuin van de verdieping) wordt je met een beetje geluk verwelkomd door een wonderbaarlijk kikkerconcert.
Als je later in het seizoen de met honderden vlinders bezette Vlindertuin met zijn geweldige veelkleurige vlinderstruiken verlaat, ga je verder op weg naar De Geurtuin. Wanneer je even omdraait voordat je doorloopt zie je hoe ontelbare kikkerruggetjes zich spiegelen in de warme zonnestralen tussen het kroos en de overige waterplanten. Een bijzondere ervaring.

Na de bamboetuin komen de Oranje en de Gele Tuinen met in het verlengde daarvan de Tuin van het Zien. Je gaat door de Tuin van de Tast, waar je de geëxposeerde beelden en sculpturen kunt bekijken. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het eiland met het romantische prieel.


De verstilling vindt je dan weer een stukje verderop aan de rand van de vijver, bij het grote Boeddhabeeld. Na het oversteken van een brug bij een waterval, ligt een romantische rozenlaan waar je doorheen kunt lopen. Vervolgens vindt je in de De Warmtetuin is een welkom rustpunt. Hier kun je even bijkomen en genieten van een kopje thee of koffie.

Paviljoen in de warmtetuin
De Warmtetuin
Paviljoen in de warmtetuin
Het Paviljoen


Daal ook nog even af naar het subtropische kiezelstrand. Je kunt plaatsnemen op één van de bankjes en genieten van een meesterlijk vijverpanorama. Vervolgens neem je afscheid van deze Tuin van de Liefde en je komt aan bij het levenskruispunt. Ook hier worden de keuzes die wij in ons leven moeten maken weer gesymboliseerd. Je kunt rechtdoor lopen en je laten meenemen door de Blauwe en de Roze tuin. In de laatste is een zodiak tuin aangelegd.


De mineralentuin wordt omringd door enkele stenen muurtjes en is gevuld met diverse soorten grassen. In het midden ligt een mineralenheuvel. Vanuit deze tuin heb je toegang tot misschien wel het meest mystieke in de Levenstuinen, de “Standing Stones”, ofwel de Toegacirkel.
Deze zijn gelegen op een schiereilandje aan een sfeervolle waterpartij.
Via de vlindertuin en geurtuin, treedt je toe tot de Ziel van de Levenstuinen, de Witte Tuin. Een Zen-achtige tuin, verstild en verborgen. Je vindt hier mooie Boeddhabeelden en ook heb je de gelegenheid om een wierookstokje te branden.

levenstuinen
Boedha in de Witte tuin, tuin van de ziel
Boedha in de Witte Tuin


Je neemt afscheid van deze indrukwekkende tuin, passeert weer het levenskruispunt en steekt nu het kanaaltje over. Je vervolgt het pad naar de klassieke tempel in de Tuin van de Dood.

Indrukwekkende muurschilderingen laten het verloop van het leven naar de overgang, het stervensmoment, zien.

levenstuinen


Je verlaat de bijzondere natuur in de Levenstuinen door de Tuin van de Smaak. Hier kun je, onder het genot van koffie/thee en iets te eten, alles nog eens laten bezinken in of rondom ons 2e Theehuis.

de levenstuinen van het groot hontschoten homepage
bezoekersinformatie
blog
de levenstuinen van het groothontschoten
bijzondere plekken in de levenstuinen van het groot hontschoten
activiteiten
donaties