Introductie

Ook via het internet willen wij verduidelijken wat deze tuinen zo bijzonder maakt, waarom u naar Teuge moet komen …. kijken en ervaren ….
Het resultaat laat zien dat de Levenstuinen van het Groot Hontschoten in Teuge zijn ontwikkeld tot meer dan tuinen alleen. Het contact met de natuur, de respons, de deelname daaraan verduidelijkt zo vanzelfsprekend.

In alle eenvoud ervaart u hier, als deel van de natuur, die bijzondere en waardevolle heelheid …….
De Levenstuinen met een oppervlakte van 1,6 hectare: veelzijdig en educatief met een pulserende positiviteit. De eigenaren èn makers van deze bijzondere tuinen, Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman, houden van de natuur, zijn inspirerend, inspiratief en … ondernemend. Zij verschaffen u veel positieve energie.
U wordt over een bijzonder ontworpen route gevoerd van anderhalf of twee kilometer lengte (met keuzemogelijkheden tijdens uw wandeling).
De buitenste route geeft aan, dat er nog van alles mogelijk is, weelderig, geen ordening.
Naarmate we het levenspad verder gaan afleggen, komt er meer structuur in …. Tot soms formeel aan toe …. Net zoals het in het leven ook vaak gaat. Men schaaft de scherpe kantjes eraf. Kortom, men wordt ouder en wijzer.

De rondgang door deze Levenstuinen vertelt u een verhaal, waar u de belangrijkste facetten uit een mensenleven zult tegenkomen en herkennen ….
Een levensverhaal, vanaf de tuin van de bevruchting tot en met de tuin van de dood.

IMG_1588Door middel van een geraffineerde beplanting, tuinfollies, bouw- en kunstwerken is een bijzondere wereld vol westerse en oosterse symbolen gecreëerd, waarin op filosofische en symbolische wijze het leven van de mens wordt verhaald.
Via indrukwekkende waterpartijen, een eiland met prieel, tempel,stilte centrum, jungle, subtropische vallei, de “Toega-cirkel”, tuinen op kleur, rotstuin, mineralentuin en een irisvallei belandt u uiteindelijk in het hart van de Levenstuinen, de witte tuin.
Halverwege de wandeling kunt u verpozen in het theepaviljoen, met dichtbij een subtropisch kiezelstrand. Het Theehuis is een geliefde accommodatie voor het houden van partijen.
Charles en Hans kochten in 1993 de boerderij Het Groot Hontschoten, met daarbij 2 hectare maïs- en weideland. In de afgelopen jaren is onnoemelijk veel energie in de tuin gestoken en in aanmerking nemend dat één van hen nog een parttime baan in de gezondheidszorg vervult, dwingt de tuin diep respect en verwondering af. De vrijwilligers, mannen en vrouwen, worden gekoesterd. Zonder hen was en is deze natuurlijke uitdaging en ontdekking niet mogelijk op het huidige niveau.