Geschiedenis

Charles van de Nieuwegiessen en Hans IJzerman kochten in 1993 de boerderij Het Groot Hontschoten, met daarbij 2 hectare maïs- en weideland.

afgraving93kMet een graafmachine werden de waterpartijen uitgegraven, windwallen rondom het terrein opgeworpen en heuvels neergevleid. Er werd een begin gemaakt met een basisaanplant op de windwallen. Na een onderbreking van 9 maanden werd in januari 1994 een begin gemaakt met de aanleg van de eigenlijke tuinen. Dit is wat Charles en Hans, na enige zachte aandrang, onthullen over het begin van dit project. Ze willen er niet meer over vertellen, want “….je bent van harte welkom en, éénmaal onze gast, krijg je alle kans de bijzondere ontwikkeling van deze tuinen te aanschouwen….”

Reeds in 1380 wordt “Het Hontschoten” (behorende tot de oudste erven van dit gedeelte van het land) genoemd als Herman van Apeldoorn door de bisschop van Utrecht wordt beleend met beide erven. Er lagen in 1380 reeds twee boerderijen op Hontschoten. Van het oorspronkelijke bezit was voor 1380 reeds een deel afgesplitst en dan ontstaan de namen Groot en Klein Hontschoten. Het Hontschoten ligt op een natuurlijke hoogte, een uitloper van het Veluwe massief. De eerste boerderij zal waarschijnlijk op het hoogste punt gelegen hebben.

lodewijkIn de loop van 1800 was het aan Lodewijk Napoleon te danken dat de oude weg Apeldoorn-Deventer, als onderdeel van de weg Amsterdam-Deventer, werd aangelegd. Oudere bewoners van Teuge weten nog bij overlevering te vertellen dat de oude weg van Twello naar Apeldoorn bij Teuge om de boerderij de Bolkhorst (aan de Bolkhorstweg) in zuidelijke richting liep en met een bocht ten noorden van de boerderij Groot Hontschoten verderop via de Veenhuizerweg Apeldoornwaarts ging om even voor de Tol op de huidige weg uit te komen. Men noemde dat deel, naar verluidt, de Napoleonweg. Als u nu over het allerlaatste stukje weg (de Holhoevensestraat) naar de tuinen rijdt, gaat u over een stukje historie: de Napoleonweg!

  In 2004 is er wederom een luchtopname gemaakt.

luchtfoto

Dit stuk grond waar Charles en Hans “iets” met de natuur doen, creëren, raakt je. Het enthousiasme voor deze plek en zijn scheppers zal begrijpelijk zijn en ongetwijfeld duidelijk worden als u er zelf bent geweest en ……. terug blijft komen. Er gebeurt van alles. De opzet van deze Levenstuinen maakt een bezoek het gehele jaar door boeiend. Een origineel idee om vrienden en bekenden te trakteren op een bijzondere dag. U krijgt een geweldige portie positieve energie en stimulansen!